Voor informatie over de boot klik hier Home Pers Contact

Een dagje testen in Bolsward

07-07-2010
 
Op de vierde dag van de Frisian Solar Challenge was geen etappe gepland, maar een dag welverdiende rust. Gedurende de Energy Valley Day werden verschillende activiteiten scholieren georganiseerd. Helaas zijn die grotendeels aan ons voorbij gegaan, omdat we de vrijgekomen tijd zoveel mogelijk besteed hebben aan het testvaren met de draagvleugels. Om op tijd te kunnen beginnen zijn we om acht uur opgestaan, maar dat voelde wel als uitslapen. En het heeft resultaat gehad! Door de instelling van de vleugels iets te veranderen is de boot al vliegend veel stabieler geworden. Ook het opstijgen en corrigeren van helling gaan beter en energie-efficiënter. Onder begeleiding van vier (!) volgauto’s met enthousiaste teamleden en supporters heeft Gem met de boot topsnelheden gevaren tussen Tjerkwerd en Parrega. Het strategisch team met Erik en Ard heeft goede testdata kunnen vergaren, waardoor duidelijk is geworden hoeveel efficiënter het varen op vleugels is. De boot trok veel bekijks. Niet alleen toevallige passanten, maar ook Omrop Fryslán en zelfs een ander team van de Challenge kwamen een kijkje nemen bij onze testvaart.

’s Middags was gelegenheid voor sponsors om de paddock en de boten te bezichtigen. Ook werd er kennis gemaakt met de verschillende teams. ’s Avonds werd er afgesloten met een luxueuze barbecue, live muziek en de opnames van de afgelopen dagen. Hier hebben we nog goed van kunnen genieten, en daarna hebben we de boot natuurlijk weer vaarklaar gemaakt.

Morgenochtend zullen we dus met vleugels aan de start verschijnen. De route van Bolsward naar Harlingen is bochtig en soms smal, maar door een gedegen routeverkenning vandaag kunnen we hopelijk veel kilometers op de vleugels maken. De laatste kilometers naar de finish in Franeker zijn vervolgens rechtuit vol gas. Hoewel we momenteel 48 minuten achterstand hebben op de twee koplopers, zijn onze kansen nog zeker niet verkeken.

Van Sloten naar Bolsward: veel ondiepe kilometers

06-07-2010
 
De etappe die vandaag gevaren is bevat één van de meest beruchte stukken van de Frisian Solar Challenge: de Luts. Deze ondiepe, lange en schaduwrijke sloot stelde ons voor een strategisch dilemma. Moesten we heel hard naar zonniger water varen – op het gevaar af de boot te beschadigen aan ronddrijvende planten en afval wat de accu’s meer belast?Of pakken we het rustiger aan?

Maar voordat het zover was moest eerst het Slotermeer overgestoken worden, waar de wind en golven uit een heel ongunstige richting kwamen. Veel teams zijn in problemen gekomen. Ook Gem had het zwaar: we kregen veel buiswater naar binnen. We hebben toen een vloeiende schipperswissel uitgevoerd. Met behulp van de volgauto’s is vlak na Balk een rillende Gem uit de boot getild en is reserveschipper Bouke doorgevaren de Luts in. Omdat we met volle accu’s binnen kwamen konden we deze gelukkig snel achter ons laten.

Via Stavoren zijn we zonder problemen naar Hindeloopen gevaren. Vlak voor Hindeloopen bleek de boot onverwacht veel vermogen te verbruiken. Door een heldhaftige en snelle duik van Max kon het probleem verholpen worden: er zat riet in de schroef. Onder aanmoediging van de aanzienlijke groep teamsupporters kon de route naar Bolsward snel voortgezet worden. Na een geslaagde eindsprint is de boot met vrijwel lege accu’s als derde gefinisht, achter de Gowrings Energy Sunseeker en Private Energy - Furia Two. Al met al hebben we, ondanks de tegenslag op het Slotermeer, een vloeiende race gevaren. Voor een etappe die zo lang en zwaar is als deze is dat een mooie prestatie.

Behalve het wedstrijdvaren wordt de logistiek achter het team ook steeds gesmeerder. Op veel plekken langs de route kon de boot worden aangemoedigd, mede dankzij de Chroma teambus. Ook de volgauto met Ard, Bart, Max en Erik heeft de boot voortdurend op de hielen gezeten. Eenmaal bij de finish was intussen het tentenkamp en de technische uitrusting alweer vervoerd door Luc, Jouke, Tuur en Michiel.

Momenteel zijn we alweer druk in de weer om de achterstand op de concurrentie in te kunnen halen in de tweede helft van de Frisian Solar Challenge. Morgen is Energy Valley Day, een dag waarop er geen etappe gevaren wordt. Het team zal dan zeker niet stilzitten! Er wordt op dit moment nog hard nagedacht en gewerkt aan een verbetering voor onze draagvleugels, zodat deze stabieler zal worden. Nu eerst even lekker eten, dan voetbal kijken en dan weer hard aan de slag om morgen de hele dag onze vleugels beter te leren kennen. Ik denk dat het het beste is als de schippers één worden met de boot.

De strijd om de wereldbeker is nu echt begonnen

05-07-2010
 
Vandaag is het echte werk begonnen, de zware Elfstedentocht is van start gegaan en de posities zijn gisteren verdeeld. Vanochtend mochten wij als 4e boot in onze klasse starten. Vanwege een laatste test op onze gerepareerde vleugels (de vorige avond) konden we vanochtend niet starten met een volle accu. Helaas waren er ’s ochtends ook nog een aantal wolkjes voor de zon welke er voor zorgden dat we in het eerste stuk van Leeuwarden naar Sneek niet veel harder hebben kunnen varen dan 14 km/u. Later trok dit wel wat bij en uiteindelijk kwamen we in Sneek als 3e boot uit onze klasse aan. Tijdens dit eerste deel hebben we ook nog wat onenigheidjes gehad met de motor en bij de tussenstop in Sneek ben ik, Luc, het water ingegaan om eens te kijken of er misschien iets in de schroef zat, of dat er iets anders mis was met het onderwaterschip wat onze snelheid zou kunnen verklaren. Helaas heb ik niets kunnen vinden, maar hebben we wel nog eens opnieuw de zonnepanelen kunnen aftapen om de boot zo waterdicht mogelijk te houden voor het tweede stuk waarin we het Slotermeer moesten oversteken. Dit scheen goed gewerkt te hebben, want samen met de uitstekende stuurmanskunsten van Gem kwam de boot in Sloten als 4e aan, maar met een minimale hoeveelheid buiswater. Ondertussen waren alle tenten ook al opgezet op ons nieuwe campingterrein en hebben we eens een keer de tijd genomen om wat te zitten en ontspannen te kletsen met elkaar onder het genot van een biertje. Na nog een paar kleine aanpassinkjes aan de boot hebben we met zijn allen naar Gem gekeken in het Jeugdjournaal vanuit onze Chroma Team Coach. Van daaruit hebben we vanavond ook de strategie voor morgen bepaald en de dagindelingen gemaakt. Ook van hieruit hebben we de gemaakte foto’s bekeken, waarvan er binnekort een aantal te bezichtigen zullen zijn en schrijf ik nog dit laatste stukje. Ik wil graag verder gaan maar ik word verplicht om nog mijn luchtbed oraal op te blazen en slaap te gaan pakken aangezien dit de afgelopen dagen ruim onder de maat is geweest. Het is nu 00:00 en ik verlaat deze dag om morgen om 7:00 weer een tewaterlating goed te laten verlopen.

Zware aanloop voor de race

04-07-2010
 
Het is donderdagavond 1 juli 2010. Het Delta Lloyd Solar Boat Team heeft nog de laatste campingspullen gehaald om een week in Friesland te kunnen verblijven. Om 21:00 ’s avonds brak ineens met 21 km/u de stuurkabel. Tot diep in de nacht is er doorgewerkt door iedereen behalve de chauffeurs om vervolgens om 6 uur naar Leeuwarden te vertrekken. Luc is nog achtergebleven in Delft om ’s middags nog een gloednieuw dekzeil op te halen. Op vrijdagochtend om 10:00 uur begon de meting van de zonnecellen voor alle deelnemende teams. Later in de middag hebben we nog een technische keuring gehad waarin naar voren kwam dat onze boot niet voldoet aan de stabiliteitseis. De hele rest van de middag en avond hebben we gewerkt aan de boot om haar meer stabiliteit te geven en het nieuw gekochte stuursysteem in te bouwen. Dit resulteerde in het plaatsen van een paar kilo bladlood in de pod, met op de achtergron Jack van Gelder die ons verblijdde met een winst voor het Nederlands elftal.

Op zaterdag 3 juli begon het vervolg van het testen met onze vleugels. Ook was er op zaterdag een manoeuvreertest. Deze hebben we goed doorstaan, maar vlak voordat de boot uit het water gehaald zou worden kwam Max al zwemmend boven water met een doormiddengescheurde bakboord-achtervleugel. Terwijl ’s avonds onze schipper: Gem en onze 3 reserveschippers: Bouke, Tuur en Edwin een zwemtest aflegden, zijn Jouke en Luc in beraad gegaan over het reparen of versterken van de achtervleugels. Uiteindelijk is er voor gekozen om de kapotte vleugel niet meer te repareren en voor de zekerheid de set reservevleugels te versterken met 3 extra lagen laminaat. Dit heeft plaatsgevonden in ons eigengebouwde composietenlab achter in onze trailer :-p Van 23:30 tot 2:30 zijn we bezig geweest met deze reparaties, om de volgende ochtend helaas zonder vleugels deel te nemen aan de proloog.

Op zondag 4 juli was het dan eindelijk zover. Voor alle teams begon de allerlaatste toelatingstest voor de Friese Elfstedentocht voor Zonneboten: de Proloog. De start en de finish waren beide in de Prinsentuin in Leeuwarden en er moest op en neer gevaren worden tot net iets voorbij Lekkum. Voor de boten in onze klasse moest er minimaal een gemiddelde snelheid neergezet worden van 12 km/u en voor de andere klasses was dit 9 km/u.

Vlak na de start kreeg Gem een enorme hekgolf van een persboot over zich heen, wat resulteerde in een litertje of 50 aan water in de boot. Dit water verzamelde zich allemaal in de punt van de boot waardoor we niet harder hebben kunnen varen dan 10 km/u. Toen is er dus besloten om de punt op te tillen zodat het water bij de lenspomp terecht zou komen. Het vele water spoot echt naar buiten waarna Gem weer in staat was boven de 20 km/u te varen en een gemiddelde snelheid neer te zetten van 15, 3 km/u. Dit was goed voor een 4e plaats in onze klasse en een 8e plaats overall.

Na de sprint, welke plaatsvond aaneensluitend aan de proloog, gebeurde het onvoorstelbare. Ik zal me niet uitdrukken zoals ik dat graag zou willen, maar ik kan wel zeggen dat er een enorme botte hork gedacht heeft dat onze zonneboot een duikplank was toen hij op ons dek stapte en het water in sprong. Deze *** persoon werd te voet achtervolgd door de politie en dacht schijnbaar dat hij ze in het water wel te snel af zou zijn. Eenmaal met een nat pak kwam hij van een koude kermis thuis: werkelijk iedereen aan de wal heeft hem woorden naar zijn hoofd gegooid waar hij vrij bang van werd, maar binnen no-time had de politie hem aan de kant en in de boeien. Voor ons was het echter al te laat. Een deel van onze nieuwste en beste cellen was beschadigd en dit resulteert voor ons in een minder bruikbaar paneel. Een correctie ten opzichte van het stukje op www.frisiansolarchallenge.nl : Onze schade is NIET HERSTELD en zal ook NIET hersteld kúnnen worden binnen het verloop van de race.

Nog iets ontzettend moois wat wel nog echt genoemd moet worden is de sfeer hier in Leeuwarden. Er zijn zoveel teams de hele dag nog bezig me het verfijnen, repareren of aanpassen van hun boot en het is echt geweldig om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat. Iedereen is ontzetten behulpzaam en geïnteresseerd in elkaar en bereid om bijvoorbeeld gereedschap uit te lenen of even te helpen met bijvoorbeeld een boot afhouden. Wat opvalt is dat vooral de boten die met draagvleugels bezig zijn, tegen de grootste problemen aanlopen. Dit voornamelijk vanwege weinig testtijd. Hierdoor komen de kleine mankementjes nu pas aan het licht en zullen die nog ‘even snel’ gefixt moeten worden. De 4 boten die helemaal vanuit Brazilië naar ons land zijn gekomen hebben daarin nog wel de zwaarste tegenslag gehad. 3 Boten mochten niet door de douane waardoor ze pas op zaterdagochtend in Friesland arriveerden. Deze mannen en vrouwen hebben werkelijkwaar aan één stuk door gewerkt, zonder te slapen om de boten in orde te krijgen en uiteindelijk konden ze alle 4 op zondag starten. De spirit die deze mensen vertoonden was echt ongeloofelijk en ik kan wel zeggen dat zij echt het ogenschijnlijk onmogelijke waar hebben gemaakt. Ook dit gaf ons weer wat moed om niet bij de pakken neer te gaan zitten en alles op alles te zetten om alsnog onze titel te gaan verdedigen.

Boot brandveilig dankzij Fire Solutions Benelux

01-07-2010
 
De vrijdag voor de Zeeuwse Zonnebootrace is er door Fir Solutions Benelux een brandblussysteem geïnstalleerd dat perfect geschikt is voor onze boot. Dit systeem is zelfs geschikt om branden van klasse E mee te bestrijden. Zodra er de temperatuur in de boot te hoog wordt zal het systeem geactiveerd worden en zal het vuur door een bepaald soort gas overrompeld worden. Mocht er een dergelijk voorval plaatsvinden, dan is onze schipper gered en ook de apparatuur zal het blussen overleven.

dscf2268

De twee sprints in Middelburg

26-06-2010
 
Als laatste vanmiddag zijn Rak 4 en Rak 5 gevaren. Dit waren twee korte sprints in het centrum van Middelburg. In beide sprints bleek onze boot sneller dan de andere boten in onze klasse. Over de hele dag gezien is er maar één keer een snellere tijd opgeschreven dan die van ons. Na 2 overwinningen in Vlissingen, een gewonnen marathon naar Middelburg en 2 voortreffelijke sprints was de eerste prijs binnen.

De tussenstand

26-06-2010
 
De voorlopige tussenstand valt goed uit voor het Delta Lloyd Solar Boat Team. Momenteel zijn we op alledrie de onderdelen als eerste gefinished. voor de eerste sprint hebben we een tijd neergezet van 40 seconden, voor het slalom onderdeel 53 seconden. De marathon naar Middelburg hebben is ook ruimschoots gewonnen met een tijd van 24 minuten en 59 seconden. Binnen nu en een paar minuten begint de eerste sprint in Middelburg. Wederom Succes Gem!

De Race is Zeeland is van start!

26-06-2010
 
Vanochtend is de herkeuring van onze boot geweest. Vanwege een kleine overschreiding in het gewicht van ons accupakket hebben we bij de 4 sprints een straftijd van 1,5 seconden en voor de marathon van Vlissingen naar Middelburg hebben we een straftijd van 39 seconden. Gem ligt op het moment lekker bruin te worden in de boot en te wachten op de start die ze over enkele minuten gaat maken. Op dit moment ben ik, Luc, in onze Chroma-coach dit bericht aan het typen. De eerste sprint is een sprint van 300 meter waarbij gestopt moet worden binnen 15 meter. De tweede sprint is een slalom over 300 meter. Vanmiddag rond 12:00 zal vertrokken worden naar Middelburg over het Walcherenkanaal, dus scheepvaart: Pas op! Passerende zonnenboten. Vervolgens zullen er in Middelburg nog twee korte sprints gehouden worden. Ik krijg net via de porto binnen dat Gem een tijd gevaren heeft van 41,2 seconden. Deze tijd is nog niet door de jury bevestigd.
Gem, SUCCES!!

Testvaren op de Vinkeveense Plassen

24-06-2010

Eergisteren en gisteren hebben we 2 mooie testdagen gehad. We konden terecht bij “Zeilschool de Vinkeveense Plassen”, waar Gem al jaren zeilinstructeur is. Hier hadden we voldoende ruimte om onze boot en al onze spullen te stallen en ook een overnachting was super geregeld. Op het rustige water met goede mogelijkheid om de boot te water te laten hebben we goede runs kunnen maken om de draagvleugelvaart te verbeteren en om de vleugelstande te verfijnen. Toen we de boot uit het water haalden om de stand van de voorvleugel aan te passen, schrokken we van wat we aantroffen. Beide assen van de achtervleugels waren kromgebogen. Deze tweede set assen die we gekregen hadden voldeden wederom niet aan onze ontwerptekeningen, dus geheel onverwacht was het niet. Wat ons wel verbaasde is dat deze nog krommer waren dan de aluminium assen die eerder al verbogen waren. Vervolgens zijn we gaan testen zonder vleugels. Dit onder andere om onze nieuwe tandwielkast te testen en om het verschil tussen de twee schroeven te testen. Ook hebben we de slalomtest en de stoptest voor aanstaande zaterdag geoefend.

websitedscf2226

Chroma op bezoek in Delft

14-06-2010
  
Afgelopen donderdag is sponsor Chroma ATE in Delft langs gekomen. Chroma is onze partner in elektrische test- en meetapparatuur, en met hun nieuwste voeding met zonnepaneelsimulator kunnen we perfect het gedrag en de prestaties van onze Maximum Power Point Trackers bepalen. Dit doen we door onze eigen zonnepanelen na te bootsen bij verschillende lichtintensiteiten. Hierdoor kunnen we een veel beter inzicht krijgen in de werkelijke output van onze zonnepanelen tijdens de race.

chroma-voeding

Aanwezigen op onze doop kennen hem waarschijnlijk al, maar nu heeft ook de rest van Delft kennis gemaakt met onze ‘Offical Team Coach’. Een luxe touringcar van Chroma, waarin veel van hun apparatuur gebruiksklaar in is tentoongesteld. Deze bus zal tijdens de Frisian Solar Challenge de mission control van het team worden, en ook kunnen we hier perfect gasten ontvangen.

p1030767

Oudere nieuwsberichten »
 • Tu Delft
 • Marin
 • Mazda
 • ALE
 • Wärtsilä
 • Delta Lloyd
 • De Vries
 • Chroma
 • Tu Delft
 • Marin
 • Mazda
 • ALE
 • Wärtsilä
 • Delta Lloyd
 • De Vries
 • Chroma
Powered by Luc Aerssens